despre endodyssey

Acum mai bine de doi ani de zile, am avut un vis: acela că, dincolo de prejudecată și o lipsă acută de informații menite să crească gradul de conștientizare, pacientele care suferă de endometrioză ar putea găsi într-un singur loc suficientă speranță menită să le fie deopotrivă suport și far călăuzitor. Înarmați cu răbdare, reziliență și dorința aceea de a schimba lumea, în pofida tuturor obstacolelor, o mână de oameni au început astfel să lucreze la un proiect cum nu se mai realizase niciunul în țara noastră. Un film documentar despre endometrioză. Primul. Primul documentar de acest gen din România.

Procesul a fost unul complicat. Cu resurse limitate, așa cum se întâmplă mai mereu, pașii
au fost adesea mici. Mereu în față însă, pentru că visul prima. Visul de a putea rupe un lanț al tăcerii pe care nu l-am înțeles niciodată, cu atât mai mult cu cât discutăm despre o boală care afectează nu mai puțin de 500.000 de femei chiar aici, printre noi. Jumătate de milion de paciente care, până acum, trebuiau adesea să-și strige durerea unui public surd, suferind astfel suplimentar și din pricina neputinței unui sistem parcă orb la nevoile lor. Pentru ele astfel, am continuat. Cu pași mărunți uneori, e adevărat, fără a ne abate însă vreo secundă de la scopul nostru.

Doi ani mai târziu, la capătul unui proces laborios, am adunat o mulțime de povești de viață pe cât de reale pe atât de pline de povețe. Trăiri neromanțate, încărcate atât cu suferință, șoc și traumă cât și cu multă speranță.

Povești vii ale unor femei pline de curaj care au acceptat să vorbească fără perdea despre întreaga lor experiență, creând o veritabilă hartă a unei afecțiuni despre care se știa mult prea puțin la nivel de mase, cu toate că reprezintă principalul risc de infertilitate și unul dintre principalele cauze ale abandonului școlar în rândul fetelor tinere și unul dintre cele mai puternice stigmate sociale.

Alături de ele, am intervievat medici specialiști din domeniu, pentru a putea „picta” un tablou întreg al endometriozei: boala care afectează 10% dintre femeile din România și de pe Glob și care, tocmai din acest motiv ar trebui să reprezinte un subiect prezent pe orice agendă de sănătate publică, nicidecum unul tabu.

Azi, ”Endodyssey”, primul documentar despre endometrioză din România, începe să nască ecouri. De la personalități publice de prim rang care au acceptat să vorbească despre film și să ne acorde suportul lor și până la Administrația Prezidențială care, prin intermediul Direcției de Sănătate Publică, a acceptat să fie reprezentat în cadrul lansării oficiale, discuțiile despre endometrioză încep să prindă contur. Cu empatia și blândețea la care am sperat. Cu speranța că se poate face mai mult. Cu certitudinea că trebuie să se facă mai mult. Suntem încă la început, știm, însă simțim că acel lanț proverbial al tăcerii a fost rupt odată pentru totdeauna. Visul nostru continuă astfel, alături de voi. Sperăm ca ”Endodyssey” să poată beneficia de un turneu în România, pentru ca fiecare femeie care suferă astăzi să poată vedea cu ochii ei că nu e singură și că negrul poate fi, în timp cel puțin, colorat în nuanțe deschise și prietenoase. Pentru ca acest lucru să se poată întâmpla însă, avem nevoie și de suportul tău.

autor

Clarisa Iordache

tw.
fb.
in.